Rydder podiet til DM i entreprenørskab

Danmarks bedste, næstbedste og tredjebedste unge entreprenører er fra Herningsholm.

Torsdag skulle 40 finalehold fra 25 skoler landet over nemlig forsøge at overbevise dommerne om, at deres innovative idé var den bedste.

Feltet var snævret ind fra hele 2.000 elever i de indledende regionale runder af Company Programme, som Fonden for Entreprenørskab står bag.

 

Robot skal mindske CO2-udledning

Det blev 99Robotics, der løb med sejren og dermed titlen som danmarksmestre i entreprenørskab blandt ungdomsuddannelser. Det gjorde de med en robot til at plante dækafgrøder mellem majsrækkerne og dermed mindske CO2-udledningen markant. En smart løsning på et globalt problem.

Gruppen består af Silje Pold, Nikolaj Jakobsen og Yasin Nagorny fra HTX, Lucas Hauge fra HHX, Anders Birk Overgaard fra smedeuddannelsen på Herningsholm samt Kacper Graversen fra HHX på UCRS.

"Min mor har lært mig at pakke til det bedst mulige scenarie, så jeg har faktisk en flaske champagne med," sagde Lucas Hauge umiddelbart efter sejren var i hus.

Præmien på 25.000 kr. går til videreudvikling af projektet, hvor prototypen skal testes i kommende majs-sæson, som er over sommeren.

Det er især bemærkelsesværdigt, at det er første gang, en danmarksmester i entreprenørskab har medlemmer på tværs af EUD, HTX og HHX.

 

Podieplaceringer og særpriser

Og ikke nok med det. Herningsholm tog sig også af de øvrige podieplaceringer:

 

2. pladsen: ReBox (HHX-elever fra Handelsgymnasiet Ikast-Brande)

3. pladsen: AstMask (gymnasieelever fra HHX og HTX på Herningsholm)

 

Som prikken over i’et hev 99Robotics to særpriser hjem – henholdsvis en for bæredygtighed og klima samt en for at vinde den nationale finale i EuroNext Blue Challenge. AstMask modtog særprisen for Life Science.

 

Pizzabakker og astma-masker

ReBox fra Handelsgymnasiet Ikast-Brande fik 15.000 kr. for 2. pladsen. Deres produkt er en membran til pizzabakker, der skal gøre det muligt at genanvende pappet fra bakkerne i stedet for at brænde dem.

Astmask har udviklet en astma-maske til børn, der gør medicinering lettere og dermed forbedrer astmabehandling.